”All feelings, whether positive or negative, derive and come alive from the power of Thought.”- Sydney Banks

Voitko kuvitella, että hyppy ymmärryksessä voi vaikuttaa suuresti sinun päivittäisiin tapoihin, varsinkin silloin kun ymmärryksen kasvu koskee ihmimillisen kokemuksen synnyn ymmärtämistä? Voitko kuvitella, että jokin fundamentaalisesti muuttuisi ihmissuhteissasi, työssäsi tai arkirutiineissasi, jos sinä näkisit, että sinun tunteidesi synnyssä on selvääkin selvempi logiikka, joka toimii samalla tavalla jokaikisessä tunteessa ja tilanteessa?

Jälkikäteen sanottuna, minä en olisi ihan oikeasti voinut etukäteen ymmärtää muutamia vuosia sitten, että minun ei tarvitse tehdä tai saavuttaa mitään, jotta kokisin syvää rauhaa ja iloa. Jos joku olisi silloin tullut minulle sanomaan että silloisella elämäntilanteellani ei ole suuresti tekemistä kokemukseni kanssa, olisin ehkä enemmänkin ärsyyntynyt. Kuitenkin minulle tapahtui sama mitä hyvin monelle muullekin ihmiselle ketkä tutkivat lähemmin sitä mistä kokemukseni syntyy, että aloin kokea enemmän rauhaa ja iloa- ilman mitään syytä.

Kun näemme miten jokin fundamantaalisella tasolla toimii, emme toimi enää sitä vastaan. Tämä tarkoitti minulle sitä, että kun näin, että tunteideni synnyssä on logiikka, toiminta joka oli sen vastaista loppui. Hyvin yksinkertaista. Kun näen, että tunne on aina seuraus siitä faktasta että ajattelu tapahtuu, tuntuisi järjenvastaiselta tehdä asioita saadakseen tunteen loppumaan. Se olisi kuin alkaisin siivota kotia aina kun taivaalla on synkän näköistä, jotta se kirkastusi. Mielessäni voisi näyttää siltä, että siivous saa taivaan kirkastumaan, koska kun koti siistiytyy taivaskin kirkastuu. Samanaikainen ajoitus siistille kodille ja kirkkaalle taivalle on kuitenkin logiikan vastainen. Siivous on neutraali asia, sillä ei ole voimaa saada taivasta kirkastumaan. Tunne muuttuu kun ajatus muuttuu, ei siitä voimasta mitä teemme tai mitä meille tapahtuu.

Mieti moottoritietä. Yön hiljaisina tunteina tie voi olla täysin tyhjä ja hiljainen, ruuhka- aikaan se liikenne voi olla puolestaan täysin ruuhkautunut, jopa pysähtynyt paikoilleen. Samalla tavalla mielemme voi olla välillä ruuhkautunut ajattelusta, täysin tyhjä ajattelusta tai sopivasti soljuva. Emme ole tottuneet ajattelemaan että rauhan ja hiljaisen mielen liikenteen välillä on selvä yhteys. Pikemminkin olemme tottuneet katsomaan, että rauhan ja ulkoisen tilanteen välillä on yhteys. Se mikä näyttää olevan totta ei kuitenkaan ole tässä kohtaa totta. Tiedämme, että samassa tilanteessa eri ihmiset voivat kokea täysin vastakkaisilla tavoilla.

Silloin kun koemme haasteita tai vaikeita tunteita elämässämme, emme ole ehkä kansana tottuneet hakemaan selkeyttä tai helpotusta tilanteeseemme ymmärrystä kasvattamalla. Niin suuri on tottumuksemme keskittyä ulkoiseen tilanteeseemme kun etsimme ”syyllistä” tai helpotusta tilanteeseemme. Mietin, miten moni ihmissuhde voisi parantua sillä, että vanhat toimintatapamme etsiä helpotusta tunteisiimme eivät enää olisi käytössä, koska ymmärryksemme olisi ”päivittynyt” . Mitä jos emme etsisi ulkoista muutosta sisäiseen ”ongelmaan” vaan näkisimme, että ongelmaa ei edes ole. Ajatusta ei tarvitse ratkaisua.

Yksinkertaisuuden äärellä- valmennuspäivä 9.11. Helsingissä. Lue lisää tästä.

Saattaisit myös pitää näistä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *