MIELENRAUHAA VANHEMMUUTEEN- VALMENNUSILTAPÄIVÄ 29.9. HELSINKI

Lapsemme ovat kuin kirkas peili meille.  Sanotaan, että ne tärkeimmät opettajamme ovat ne meille kaikkein läheisimmät ihmiset ja useimmiten ne ihan tärkeimmät opettajat löytyvät vieläpä saman katon alta, eritoten lapset. Lapset näyttävät meille, mikä tunteiden kirjo löytyy sisältämme ja  tuntuvat kaiken lisäksi vastaavan salamannopeasti tunnetiloihimme. Kun olemme huolestuneita, ahdistuneita tai pelokkaita, lapsen näkökulmasta se on huolestuttavaa, ahdistavaa ja pelottavaa. Kun olemme ärtyneitä, miksi juuri silloin lapsemme ovat ärtyneitä?

Kuinka  usein yritämmekään vaikuttaa ulkoisiin tekijöihin saavuttaaksemme mielenrauhan  omalla ja lapsen kohdalla sen sijaan että  että levollisesti ymmärtäisimme mielenrauhan ennenpitkää ilmaantuvan-  yleensä sitä nopeammin mitä vähemmän yritämme mielenrauhaa saavuttaa. Ulkoisiin tekijöihin vaikuttaminen voi tarkoittaa paineenalaista rutiinien läpivientiä leikki- ikäisen kanssa silloinkin kun tilanne kysyy jotain ihan muuta, kenties totaalista pysähtymistä hetkeksi. Se voi tarkoittaa myös saarnaamista teinille silloin kun hän ei ole lainkaan kuulolla. Mitä vähemmän  sidomme hyvinvointimme  ideoittemme toteutumiseen koskipa se vanhemmuutta tai lapsen käytöstä, sitä vapaampia olemme uusiutumaan ja löytämään uusia  ja toimivampia muotoja vanhempanaolossa.

Kun olemme mielenkirkkaudessa ja hyvinvoinnin tilassa, vanhemmuus tuntuu olevan helppoa, koemme vanhemmuuden helppona ja nautittavana,  kun taas alhaisessa mielentilassa saatamme kokea kiukkua ja ärsyyntyneisyyttä ja halua muuttaa erakoksi erämaahan , kauaksi vanhempanaolosta. Se mitä emme tunnu kuitenkaan vanhempana aina ymmärtävän, erityisesti ollessamme matalassa mielentilassa, miten mielentilamme ja tunteemme eivät korreloi sen hetkisen todellisuuden kanssa vaan ajattelumme kanssa, mihin olemme saattaneet jäädä jumiin joskus pitkäksikin aikaa.

Valmennusiltapäivä ei tarjoa sinulle keinoja ja kikkakolmosia vanhemmuuteen vaan lisää ymmärrystäsi siitä:

  • mistä tunteet ihan oikeasti syntyvät
  • miten yritys kontrolloida  asioita joita ei voi kontrolloida on  stressin ja kärsimyksen lähde
  • milloin ja miten jäämme kiinni paniikkiin, huoleen, pelkoon ja ahdistukseen
  • milloin vanhemmuus tuntuu hyvältä ja helpolta
  • tapahtuuko vanhemmuutesi mielenruuhkassa vai ei- ja miten tuosta ruuhkasta voi selviytyä
  • miten mielenrauha ei vaadi asioiden olevan tietyllä tavalla
  • miten tunteet ovat luonnollinen osa sinun ja lapsen elämää, jota ei voi eikä tarvitse fiksata
  • miten sinun ei tarvitse tehdä mitään jotta lapsesi pääsee yri ikävästä tunnetilasta
  • miten huomion kohdistaminen lapsessa olevaan hyvinvointiin auttaa lastasi voimaan paremmin- kukaan ei tunne oloa hyväksi fiksattavana
  • miten läsnäolo ja kuuntelu vievät vanhemmuutta eri suuntaan kuin  ”vanhemmuuden käsikirjan”  ohjeiden tarkka toteutus.

Mielenrauhaa vanhemmuuteen- valmennusiltapäivä pohjautuu vallankumoukselliseen näkökulmaan siitä, mistä inhimillinen kokemus syntyy. On hyödyllistä pysähtyä sen äärelle, mistä kokemus vanhemmuudestamme ja lapsestamme  syntyy.   Mielemme saattaa olla täynnä ”paineistettua” ajattelua, odotuksia, ideoita ja tavoitteita,  vanhemmuuteen ja lapseemme liittyen, että unohdamme vallan miten yksinkertaista henkinen hyvinvointi omalla ja lapsemme kohdalla on. Kun ymmärrämme miten lapsessamme ja itsessämme on jo hyvinvointia riippumatta toteutuvatko nuo ideamme, alamme rentoutua. Kun rentoudumme, alamme kuulla selkeämmin viisauttamme ja toimia yhä useammin sieltä käsin tässä hetkessä, sen sijaan että puskisimme ideoitamme läpi ilman tämän hetken ja lapsemme kuuntelua.

Ikävät tunteet kertovat siitä, että ajattelu tapahtuu. On hyödyllistä ymmärtää, mistä paineen tunne vanhemmuudessa syntyy, jotta paineen  tunne voisi keventyä, sen sijaan että jäisimme helpottamaan paineen tunnetta erilaisin keinoin, jotka voivat kehittyä jopa riippuvuuksiksi  asti.

Valmennusiltapäivän järjestää henkinen valmentaja  Piia Reijonen. Piia on neljän lapsen äitinä nähnyt selkeästi omalla kohdallaan miten ne ihanat hetket vanhempana esiintyvät  aina selkeän mielentilan aikana ja miten ne ikävät ja raskaat huolen tai ahdistuksen värittämät hetket korreloivat suoraan matalan mielentilan kanssa. Piia on nähnyt myös, miten matalassa mielentilassa näemme helpommin haasteita ja ongelmia ja miten mielen selkiytessä näemme ja kuulemme asiat ihan uudessa valossa. Piia on oivaltanut myös , miten tärkeää on olla itselleen armollinen vaikealta tuntuvina hetkinä sen sijaan että lisäisi itselleen paineita omalla ajattelullaan. Ajattelu tapahtuu ja mielentilamme vaihtelevat – se , että sitä ei tarvitse kontrolloida tai fiksata, on vapauttavaa ja armollista.

MISSÄ?

Valmennusiltapäivä järjestetään WellB- keskuksessa, Kalliolinnantie 7, Helsinki

MILLOIN?

29.9. klo 12-16

MITÄ MAKSAA?

Valmennusiltapäivän hinta on 80 eur.  EARLY BIRD- hinta on 60 euroa ja se on voimassa heinäkuun loppuun asti. Hintaan sisältyy kahvia/ teetä ja pikkupurtavaa valmennusiltapäivän aikana.

MITEN ILMOITTAUDUN MUKAAN?

Osallistut maksamalla osallistumismaksun tässä linkissä Nordicinsight- verkkokaupassa. Saat vuorokauden sisällä sähköpostia, jossa on käytännön tietoa päivästä hieman lisää.