Mutainen vesi kirkastuu itsestään

Eikö yksi suurimpia inhimillisiä haasteita tunnu joskus olevan kyvyttömyys olla toisen ihmisen lähellä , kenellä on raskasta olla tässä hetkessä , olemalla läsnä, kuuntelemalla ja vain antamalla heidän tunnekokemukselle tilaa virrata tässä hetkessä ilman että oma mielemme lähtee tarinoimaan/ arvioimaan/ laputtamaan/ vastustamaan, sitä mitä on? Viaton kykymme luoda ongelmia, halumme ratkaista tuo ongelma, auttaa, korjata tai piristää tulee varsin usein tämän hetken ja toisen ihmisen aidon kuuntelun ja kohtaamisen edelle, toisin sanoen estäen täysin kuuntelun ja kohtaamisen tapahtumisen. Tämä harvoin lisää hyvinvointia- siitä huolimatta kuinka aito halu auttaa ja syvä välittäminen taustalla olisikin.

On varsin inhimillistä haluta auttaa, varsinkin kun lähellä on ihminen kuka on tärkeä ja läheinen. Kuitenkin väitän, ettemme monestikaan juuri oikeastaan tiedosta, mitä yritämme parantaa ja millä keinoin. Koska tästä aiheesta puhuminen saattaa tuoda monelle mieleen jonkun tilanteen tai ihmisen ja saattaa lisätä ajattelua ja harhauttaa ajattelun kauas tästä hetkestä, on ehkä parempi puhua vertauskuvin tilanteista, jotka koemme hankalina ja joissa ”auttamisemme” aktivoituu.

Jos laitamme lasipurkkiin puhdasta ja kirkasta vettä , veteen lusikallisen mutaa, laitamme lasipurkkiin tiiviin kannen ja ravistelemme purkkia oikein kunnolla, saamme aikaan sameaa ja mutaista vettä. Jos tuo suljettu purkki on hetken aikaa paikoillaan , samea vesi kirkastuisi pikkuhiljaa ja luonnollisesti- ilman toimenpiteitä ja auttamista.

Kuitenkin mitä tulee inhimilliseen kärsimykseen (mutainen vesi), mikä syntyy ajattuksen (muta) voimasta, emme luota samalla tavalla omaan tai muiden luonnon kykyyn selvitä tuon ajatuksen synnyttämästä kokemuksesta, koska varsin usein myös oma kokemuksemme on samaan aikaan mutaisen veden kaltainen emmekä tiedosta sitä. Yritämme siis parantaa kivuliasta kokemusta kivuliaasta kokemuksesta käsin mikä on syntynyt ajattelusta- korjata ajattelemalla ajattelusta syntynyttä kokemusta , sen sijaan että antaisimme tilaa luonnolle . Tämä viaton puuttumisemme saa joskus tilanteen pahenemaan ja vahvistumaan käsityksiämme toisista ihmistä, ”ongelmista” (mutaisen vesipurkin vatkaamisen jatkaminen) , joita yritämme työstää (ravistaa edelleen mutaista vesipurkkia), sen sijaan että näkisimme hyvinvoinnin ja selkeän mielen (kirkkaan veden) välisen yhteyden. Jos emme luota oman tai muiden mielen kykyyn selkiytyä ja selkeydestä esille nousevaan viisauteen, puutumme egon voimin vastustamaan jotain kokemusta, mikä on täysin inhimillistä ja luonnollista- ylläpitäen ja vahvistaen niiden olemassaoloa ja ylläpysymistä. Se mitä vastustamme siksi tuntuu lisääntyvän, mutta silloinkin olemme vain ajatuksen päässä selkeydestä ja hyvinoinnista.

On sekä kaunista että nöyryyttä herättävää toimia luonnonvoimien silminnäkijänä ja todistajana, olla vierellä katsomassa miten sisäinen myrsky on joskus välttämätöntä kohdata ja läpikäydä, jotta mieli voi selkiytyä perustilaansa, mielenrauhaan ja hyvinvointiin- ilman toimenpiteitä. On kaunista tajuta olevansa pieni luonnonvoimien edessä ja samaan aikaan luottaa luontoon (elämän älykkyys). Tämä tarkoittaa sitä, että ymmärtää ettei omaa tai toisen ihmisen ajattelua voi kontrolloida, kuten emme voi vesikuuroakaan estää tapahtumasta. On kaunista, mitä tapahtuu kun emme puutu toisen ihmisen myrskyyn, mutta olemme läsnä aidosti kuunnellen, tuomitsematta heidän kokemustaan. Yhteys omaan itseen ja toiseen ihmiseen syntyy, kun olemme täysin läsnä tässä hetkessä.

Lopuksi metaforin esitettyjä kysymyksiä sinulle pohdiskeltavaksi.

Estääkö meidän puuttuminen mutaisen veden kirkastumisprosessiin mutaisen veden kirkastumisen?

Luoko puuttumisemme mutaiseen veteen lisää mutaista vettä?

Miksi emme luota luonnon kykyyn antaa veden kirkastua kun näemme mutaista vettä, vaan puutumme siihen?

Miksi mutainen vesi on meille ongelma?


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *