Jossain kohtaa elämää valtaosalle meistä on vahvistunut vahva käsitys itsestämme tietynlaisena ihmisenä. Tuo minäkäsitys koostuu erilaisista uskomuksista ja päätelmistä. Meille on samalla lailla muodostunut käsitys myös muista ihmisistä ja elämästä ylipäänsä. Näistä päätelmistä muodostuu meille todellisuus, jota elämme. Todellisuudessa on minun asiat, ihmissuhteet, ongelmat jne. Koska maailman väkiluku on lähempänä 8 miljardia tällä hetkellä, tarkoittaa se että maailmassa on lähes 8 miljardia erilaista todellisuutta. Kaikille todellisuuksille on yhtäläistä se, että ne tuntuvat oikeilta todellisuuksilta. Jossain uskotaan vahvasti jopa maapallon olevan litteä. Kussakin todellisuudessa on erilaiset ihmiset, tunteet, ajatukset ja ulkoiset olosuhteet, jopa niillä ketkä asuvat saman katon alla. Todellisuuksia vertaillaan, jollain on enemmän ja jollain vähemmän. Enemmän on monelle jatkuva toive. Näyttää siltä että enemmän jotain on lähempänä rauhaa ja onnellisuutta. Meille on muodostunut näin yksilöllinen käsitys siitä mitä rauhaan, rakkauteen ja iloon tarvitaan ja sen toteuttaminen täyttää monen elämän jos mahdollista.

Se mitä emme useinkaan näe ja ymmärrä, että tuo minäkäsitys niin kuin mikä tahansa käsitys on mielen aktiviteetti, sen sijaan että se olisi fiksoitu todellinen olento. Se, että emme näe sitä voi luoda elämän joskun hyvinkin raskaaksi ja vaikeaksi. On nimittäin niin, että kun yritämme korjata, kehittää ja parantaa jotain, mitä ei todellisuudessa ole olemassa missään muualla kuin mielessä uskomuksena voi epätoivon tuntemuksia olla. Maailma on pullollaan self helpiä ja helpotuksen keinoja mutta aniharvassa metodissa tarkastellaan tai tutkitaan ollenkaan lähemmin sitä, mitä yritetään kehittää ja parantaa. Mikä tarvitsee helpotusta ja mihin?

Yritys suojella minä- kokemusta tämän hetken tai tulevaisuuden kärsimykseltä lukemattomin yksilöllisin eri keinoin pohjautuu siihen virheymmärrykseen että uskomme minä-kokemuksen olevan mielen aktiviteetin sijaan todellinen olento. Minä- kokemus, muut ihmiset, ongelmat, vastustus ja etsiminen kietoutuvat silloin helposti yhdeksi mielen aktiviteetiksi, johon viattomasti kaipaamme muutosta ulkopuolellamme, koska näyttää siltä että rauha on riippuvainen siitä. Voi näyttää myös siltä että ongelma on sisäpuolella ja yritys muuttaa ulkoisia asioita muuttuu yritykseksi muuttaa ajattelua. Molemmissa tapauksissa yritetään parantaa minä-kokemuksen kokemusta, jota ei ole varsinaisesti missään. Ei ole ihme että gurut puhuvat kosmisesta vitsistä.

Minä- kokemus on kuin aalto valtameressä joka ei ymmärrä olevansa valtameri mutta joka haluaisi olla kuin valtameri, täysin vapaa. Minä- kokemus joka haluaa löytää rauhan on etsimisen aktiviteetti joka tapahtuu rauhassa. Etsiminen jatkuu niin kauan kuin illuusio jatkuu minä- kokemuksesta.

Rauha ja rakkaus jota saatamme etsiä on tila jossa minän, etsimisen ja vastustamisen aktiviteetti tapahtuu, joskus kuin pyörremyrsky. Keskellä myrskyä ja mielen aktiviteettia voi olla vaikea pysähtyä todistamaan miten myrskyn keskellä on rauhaa. Tuo todistaminen on nimittäin hyvin kehollinen asia. Se on pysähtymistä tämän hetken kenties hyvinkin intensiivisen tunteen keskellä vain havaitsemaan mitä kehossa tapahtuu- mikä voi olla vaikeaa jos näyttää siltä että on minä mitä pitää suojella…

On valtava muutos ymmärtää kuka todella on, rauha ja rakkaus, jos on uskonut jotain muuta jopa kymmeniä vuosia. Se tarkoittaa että kaikki ne keinot joilla on yrittänyt suojella minä- aktiviteettia näyttäytyy sinä mitä ne todella ovat, tarpeettomina. Ymmärryksen muuttuessa toimintamme muuttuu luonnostaan, jotain jää luonnostaan pois. Toimimme aina kunkin hetkisen ymmärryksemme mukaan parhaamme mukaan. Tämän takia mikään käyttäytyminen ei ole koskaan ”henkilökohtaista” tai kerro mitään kenestäkään vaan sen ainoastaan hetkisestä ymmärryksestä. Tämä mielessä pitäen myötätunto on luonnollista tuomitsemisen sijaan ja todellisuus ystävällisempi jopa silloin kun se ei näytä sellaiselta.

Saattaisit myös pitää näistä:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *