Voimaantumisen ja toivon aika

Oletko sinä kokenut sellaista aikaa elämässäsi, jolloin käytit lukemattomia tunteja jonkin asian miettimiseen ja pähkäilyyn? Mietitkö kenties suuntaa elämällesi, jonkin isomman päätöksen tekemistä , etsit ratkaisua johonkin ja löysit itsesi lopulta aivan jumissa ja stressaantuneena, koska et pystynyt löytämään ratkaisua tai päättämään mitä teet, koska koit suurta epävarmuutta ja ahdistusta?

Osaammeko  runsaan ajattelun tilassa,  paineen alla tehdä hyviä päätöksiä ? Voimmeko antaa itsellemme useammin tilaa antaa mielen kirkastua, jotta voisimme nähdä ensin selkeämmin ne asiat, joita päätöksenteko koskee? Voisimmeko tuntea mitä tunnemme, ilman että annamme tunteelle merkitystä? Nämä ovat vain kysymyksiä mielen herättämiseksi, eivät  ehdotuksia, joiden mukaan meidän tulisi elää.

Uskon, että todella moni meistä on kokenut tuollaisia hetkiä. Luotamme silloin henkilökohtaisen ajattelumme kykyyn ratkaista ongelmia ja tilanteita ja yritämme löytää ajattelemalla ratkaisua jo olemassaolevasta ajattelustamme tilanteeseemme, joka on syntynyt olemassaolevasta ajattelustamme. Eikö kuulostakin nurinkuriselta? Runsas ajattelu itsessään voi luoda meille  stressin tunteen. Stressin tunne puolestaan estää meitä kokemasta mielen kirkkautta, joka puolestaan on aidosti se paikka, josta kaipaamamme uudet ajatukset kumpuavat. Uudet ajatukset ja ratkaisut ovat jo olemassa, mutta onko mielessämme tilaa niille?

“Kaikki veneet nousevat nousuveden mukana”, kliininen psykologi George Pransky on todennut ja kuvannut tämän metaforan avulla miten mielen toiminnan ymmärryksen mahdollistama ja usein aivan itsestään myös tapahtuva mielen kirkastuminen voi voimaannuttaa ja viedä meidät  ajattelun ”uudelle tasolle”  hyvin yksinkertaisella tavalla. ”Uusi taso” voi olla  käytännössä henkisen hyvinvoinnin ja mielenrauhan kokemista, uudenlaista ajattelua  , joka on syntynyt   oman näkökulman ja  ymmärryksen kasvun voimasta ,  asioiden totuudellisemmasta ja yksinkertaistetusta näkemisestä silloin kun mieli on selkeä. Mitä yksinkertaisemmin näemme asiat, sen helpommaksi niiden ratkaisu käy. Voi olla ja usein on niin, että ratkaisu itsessään on tila jossa olemme. Tila josta käsin alamme elää ja luoda jotain aivan uutta ja erilaista. Voi olla myöskin, että luomme aivan samanlaista kuin ennenkin, mutta tunne siitä on aivan erilainen kuin aiemmin.  Tämä on usein jotain, jonka voimaa emme muista ja ymmärrä silloin kun olemme stressin tunteessa. Tuo tila on aina korkeintaan ajatuksen päässä, silloinkin kun ajattelemme että se on elämänmuutoksen päässä.

Mielemme  ei ole aina kirkas ja selkeä. Ajattelu tapahtuu. Se mihin voimme kuitenkin luottaa ainaon se, että mielen selkiytyminen tapahtuu itsestään ja ilman ponnistelua . On hyvä ymmärtää, että mielen sumuisuus kertoo ajattelun tapahtumisesta ja mielenrauha ja henkinen hyvinvointi puolestaan ainoastaan siitä, että mielemme on kohtuullisen rauhallinen. Ja silloinkin kun mielemme on sumuinen tai jopa myrskyisä niin ei ole mitään hätää, ajattelu tapahtuu.

Suurin syy miksi mielellämme on usein kiire ratkaista jokin asia ja miksi jäämme ylipäänsä märehtimään asioita, johtuu siitä, että sillä hetkellä mielessämme todella näyttää siltä, että hyvinvointimme on suorastaan riippuvainen jostain ulkoisesta tekijästä. Itseasiassa mielemme on juuri silloin  luonut meille stressin tunteen ajattelullamme ja ehdottaa että lisäajattelu johtaisi johonkin parempaan tunteeseen.  Itseasiassa stressin tunne on kuin herätyskello jonka pitäisi viestiä meille juurikin siitä asiasta mitä ihan oikeasti tapahtuu kyseisenä hetkenä eli runsas ajattelu.

Toivo siitä, että meillä on aina mahdollisuus löytää uusia ajatuksia ja ratkaisuja  kasvaa kun alamme nähdä syvemmin mielen toimintamme periaatteet ja niiden kyvyn luoda meille kokemuksia. Oma ymmärryksemme voi aina vain kasvaa. Toivo ,  voima ja luottamus astuvat  elämäämme  kun oivallamme henkisen hyvinvoinnin olevan on jo meissä (vaikkemme sitä koe joka hetki)  ja ainoa asia mikä estää meitä kokemasta sitä  on olla kiinni uskomuksessa, että ulkoinen elämäntilanteemme synnyttäisi jotenkin kokemuksemme elämästä. Tarkoitus ei ole etteikö meillä enää olisi  niitä  kokemuksia mitä meillä on vaan se, että ymmärrämme silloinkin, ettei meillä ole mitään hätää! Tämä voi johtaa suureen vapautumisen kokemukseen ja voimaantumiseen, kun energiamme ei kohdistu enää tämän hetken vastustamiseen vaan sille antautumiseen sellaisena kuin se on. Tunteiden kirjo ei ole enää mörkö jota vastustaa tai kontrolloida, vaan elämänenergiaa  jonka kuunteleminen voi auttaa meitä tuntemaan itsemme paremmin ja tuntemaan myötätuntoa ja armollisuutta itseämme ja muita kohtaan. Olemme kaikki samassa ihmisyyden veneessä ja kaikki veneet nousevat nousuveden eli ymmärryksen kasvun myötä .

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *