Minulle on auennut viime aikoina koko ajan yhä selkeämmin se, miten me ihmiset päädymme joskus opiskelemaan mielen toimintaa siitä syystä, koska uskomme sen johtavaan tietynlaiseen ulkoiseen muotoon,  muutokseen, menestykseen tai henkilökohtaiseen hyötyyn ja miten sellaisessa tavoittelun mielentilassa saatamme jäädä kokematta levollisuutta ja olemisen keveyttä , tässä hetkessä. Totta on, että ymmärryksemme kasvu johtaa sisäisen muutokseen, aina se ei kuitenkaan johda muutokseen, jota egomme haluaa.  Etenkin jos uuden ymmärryksen myötä jäimme vailla niitä ulkoisia muutoksia ja sisäisiä kokemuksia, rikkauksia tai rakkauksia, joihin kuvittelimme sen johtavan ja minkä saavuttamiseen olemme saattaneet investoida paljon niin ajallisesti, mentaalisesti kuin aineellisesti , saatamme jäädä pettymyksen partaalla nälkäisesti odottamaan Sitä Suurta Oivallusta, joka aukaisisi yltäkylläisyyden portit :). Kadotamme selkeyden ja sen mukana hyvinvoinnin kokemuksen. Mielemme fiksoituu tällöin ulkoiseen muotoon ( ulkoinen päämäärä) , eikä näe mahdollisuuksia hyvinvointiin ja kukoistamiseen enää siellä missä olemme elämässämme , tässä hetkessä. Tämä siksi ,että olemme antaneet tiedostamattamme arvoa vain  tietylle muodolle ja unohtaneet miten se, mitä etsimme on muodon tuolla puolen.

Miksi tavoittelemme niin kovasti ulkoista menestystä ja ennenkaikkea , mitä sellaista uskomme menestyksen antavan meille, mitä ei löytyisi jo nyt sisältämme?

Se, että ymmärrämme jotain syvällisesti siitä, miten inhimillinen kokemus syntyy ei tarkoita sitä, että ymmärryksestä seuraa ulkoista menestystä, vaikka joskus  siitä sitä   seuraakin. En tarkoita ulkoisella menestyksellä  pelkästään taloudellista yltäkylläisyyttä, vaan myöskin hyvää parisuhdetta, onnellisia ihmissuhteita, huipputyötä/ työuraa tai ylipäänsä työn/ opiskelupaikan saamista ,  auvoista vanhemmuutta , läheisten hyvinvointia jne. On siis erittäin tärkeää ymmärtää, että vaikka olet ymmärtänyt kuinka mielesi toimii ja miten henkinen hyvinvointi/ mielenrauha/ onnellisuus/ selkeys/ miksi ikinä haluat tuota muodotonta tilaa itsessäsi  kutsua , se ei merkitse  että sinusta/ elämästäsi  tulee jotain sinun mittareillasi ulkoisesti  suurempaa sen seurauksena, vaan enemmänkin oivallat, että sinusta ja jokaisesta meistä  löytyy jo Suuruus sisäisesti . Tuo Suuruus on  nimittäin rakkautta, rauhaa, onnellisuutta , iloa, mikä on joskus /usein/ aina vain sumuisen ajattelun virran alla piilossa. Etsiminen tämän Suuruuden kokemisessa ja sen ymmärtämisessä päättyy ja se itsessään on suurin oivallus ja kokemus. Ajattelun sumuisuus omalla tai muiden ihmisten kohdalla ei ole tällöin myöskään ongelma fiksattavaksi vaan jotain joka tapahtuu ja saa tapahtua. Ajattelu tapahtuu ja tulee tapahtumaan, emme tee sitä.

Mistä siis kumpuaa rauhattomuus ja nälkä ulkoiselle menestykselle, mitä se itse kullekin tarkoittaakaan ? Ajattelusta. Meillä on ajattelua siitä, miten haluaisimme asioiden olevan ( tämä ei ole hyvä tai huono asia). Annamme merkityksiä ( ajattelua) sille, kuinka asiat sisäisesti ja ulkoisesti nyt ovat ja ajattelemme , kuinka asioiden kuuluisi olla tulevaisuudessa ja sitten tunnemme kirjaimellisesti nuo ajatuksemme.  Uskomme tietävämme miten elämän ihme pitäisi tapahtua ja unohdamme sillä hetkellä ihmeellisyyden ja kadotamme avoimuuden ja uteliaisuuden elämää kohtaan. Ehkäpä nälkä kokea jotain enemmän kumpuaa siitä, että olemme ymmärtäneet jotain inhimillisen kokemuksen synnystä ainoastaan älyllisellä tasolla, mutta emme vielä kokemuksen tasolla. Näiden ymmärryksen tasojen välillä on valtava kokemuksellinen ero, älyllisellä tasolla ajattelemme asian niin, että se on järkeenkäypää ja ymmärrettävääkin, mutta jostain syystä mielemme haroo silloin vielä jotain lisää, emme ole siis aivan tyytyväisiä.

On hyvin luonnollista kaivata yhteyttä toiseen ihmiseen ja tilannetta, jossa ei tarvitse laskea riittävätkö rahat ruokaan. On luonnollista, että meillä on perustarpeita, joiden haluamme täyttyvän. En halua älyllistää sitä, ettäkö meidän pitäisi nousta jotenkin inhimillisyyden ja inhimillisten perustarpeiden yläpuolella ja tyytyä vaikkapa haastaviin olosuhteisiin, en todellakaan. Halussa menestyä ei ole  mitään huonoa.  Haluan ainoastaan osoittaa, miten silloinkaan, kun kaikki tarpeemme tyydyttyvät tai maljamme pursuaisi, kokemuksemme ei kumpua ulkopuoleltamme, luonnollisesti ei päinvastaisessa tilanteessakaan. Voimme olla tyytyväisiä tai tyytymättömiä, ulkoisesta tilanteestamme riippuvaisia. Nälkäisenä voi olla vaikea olla tyytyväinen, jos koko ajan ajattelee ruokaa. Yksinäisenä voi olla vaikea olla onnellinen, jos koko ajan ajattelee sitä oikeaa kumppania, jonka haluaa itselleen. Salaisuus kokemukseemme liittyen piilee Ajatuksen prinsiipissä, ei tilanteessa jossa olemme.

Investoimme usein valtavasti odotuksiimme, kun odotamme tämän hetken olevan erilainen kuin mitä se on nyt, ehkä siksi,  että uskomme tiedostamattamme, että henkinen hyvinvointimme on sidottu odotuksen toteutumiseen.  Näin unelmat voivat värjätä tämän hetken kokemuksemme joksikin mistä pitää päästä pois ja elämän ja itsemme joksikin mitä pitää loputtomasti parantaa ja fiksata. Halu päästä eroon negatiivisesta kokemuksesta on itsessään negatiivinen kokemus. Mikään ei kukoista paineen alla, joka syntyy ylikuumentuneesta ajattelusta.

Näinä ymmärtämättömyyden ja muistamattomuuden hetkinä emme luota luontoon  ja kuuntele syvempää viisauttamme, vaan ajaudumme helposti ajattelumme virtaan , joskus kauaksi yhteydestä itseemme ja muihin, tavoitellen tulevaisuuteen sijoitetusta ja siihen hartaasti investoidusta muodosta rauhaa ja hyvää oloa. Jatkuvasta tavoittelun ja ulkoiseen muotoon takertumisen mielentilasta käsin elämä voi muodostua joskus helposti  raskaan tuntuiseksi tässä hetkessä, koska elämä ei suo lepoa etsijälle ja tavoittelijalle. Tämä etsimisen luoma paine voi väsyttää ja jopa uuvuttaa meidät, sillä tavoittelussamme saatamme unohtaa että se perimmäinen mitä ihan oikeasti tavoittelemme tavoittelemme ei ole koskaan muotoon tai ulkoiseen menestykseen sidottu. Tämä on luonnon tapa opettaa  ja oivalluttaa meitä, viimeistään kun uuvahdamme ja  hartaasti vaalittu ajattelu ei enää ilmene mielessämme, saatamme viimeistään havahtua levollisuuteen itsessämme.  Luonnon design on rakkaudellista.

Ymmärrys itsessään on jo menestymistä, ymmärrämme jo silloin sisäisen potentiaalimme, joka on riippumaton ulkoisista tekijöistä. Paradoksaalista on, miten irtipäästäminen halusta menestyä, johtaa usein menestymiseen. Olemme syntyneet menestymään ja kukoistamaan, usein vain väärinymmärrys siitä mistä inhimillinen kokemus syntyy estää meitä kukoistamasta elämässämme ja kokemasta sitä avoimin mielin.

Saattaisit myös pitää näistä:

4 kommentti

 1. Hei Piia

  Kiitos näistä kirjoituksista.
  Ihana lukea sinun tuottamaa rehellistä, soljuvaa, lempeää tekstiä.
  Tunnen, miten olet sisäistänyt itse asiat, mistä kirjoitat.
  En tunne kateutta, vaan ihailua. Haluaisin myös itse osata auttaa ihmisiä tällä tavoin.
  Omalta mukavuusalueelta poistuminen pelottaa…tulla nähdyksi.

  Kiitos

  Kirsi

  1. Kiitos paljon Kirsi ajatuksistasi! Ymmärrän, että nähdyksi tuleminen voi pelottaa, mutta se on kuitenkin vapauttavaa. Mukavuusalueella olo on usein pelon sanelemaa, eikä siksi tunnu kovin mukavalta. Oikeastaan pelkäämme tuntematonta, sitä mistä meillä vielä ole kokemusta. Näkyväksi tuleminen on oman näkymättömänä pysymisen mallin murtamista, itselle tuntemattoman osan kartoittamista ja siihen tutustumista.
   -Piia

 2. Hyvä kirjoitus, kiitos, loksautti jälleen kerran palat kohdilleen! Ihanaa juhannusta ja terveisiä Italiasta!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *